IPFS nasıl kullanılır?

Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS), merkeziyetsiz web’in temelini oluşturan dağıtılmış, eşler arası bir dosya paylaşım ağıdır. 

Bir web sitesi çöktüğünde, bunun nedeni genellikle barındırma sunucusu veya alan adı sistemi (DNS) sorunu gibi merkezi bir hizmetin arızalanması veya dağıtılmış hizmet reddi (DDOS) saldırısıdır. Bazen, özellikle belirli içerikleri vatandaşlarından uzak tutmak için bastıran ülkelerde, bu bir İnternet sansürü meselesidir.

Ne yapabilirsin? Bu, IPFS’nin veya Gezegenler Arası Dosya Sisteminin çözmeyi amaçladığı bir sorundur. Merkezi olmayan, eşler arası dosya paylaşım ağı ve merkezi hata noktalarının ve sansür çabalarının üstesinden gelmek ve web’in herkes tarafından serbestçe erişilebilir olmasını sağlamak için tasarlanmış açık kaynaklı Web3 hizmetidir.

Aynı zamanda , web’den aniden kaybolmamaları için, değiştirilemez token ( NFT ) kripto koleksiyonları gibi dijital dosyaları yedeklemenin bir yoludur. İşte IPFS’nin nasıl çalıştığına ve onu nasıl kullanabileceğinize bir bakış.

IPFS nedir?

Protokol Laboratuvarları tarafından oluşturulan IPFS, yansıtılmış web sayfaları, dosyalar ve uygulamalar gibi tümünü bir bağlantı girerek alabileceğiniz içeriği barındıran dağıtılmış bir bilgisayar ağına dayanan bir hizmettir.

IPFS bağlantıları sizi bir konuma yönlendirmek yerine, dünyanın her yerindeki herhangi bir sayıda düğüm veya bilgisayarda depolanabilecek içeriğe yönlendirir. Web sitesi veya içerik en az bir bilgisayarda barındırıldığı sürece, her zaman erişilebilir olacaktır.

Biliyor musun?

Ağustos 2021 itibariyle IPFS, haftalık 2 milyon benzersiz kullanıcıya, yaklaşık 200.000 ağ düğümüne ve haftada yaklaşık 125 TB değerinde ağ geçidi trafiğine sahip olduğunu iddia ediyor.

IPFS nasıl çalışır?

IPFS’ye yüklenen dosyalar daha küçük parçalara bölünür, birden çok bilgisayara dağıtılır ve kullanıcıların onları bulmasını sağlamak için bir karma atanır. Normal web gibi tanıdık bir konum tabanlı bağlantı kullanmak yerine, IPFS bağlantıları her bir öğenin benzersiz karma tanımlayıcısına dayanır. Bu, dosyanın veya web sitesinin hangi düğüm veya düğümlerde kullanılabilir olduğunu bulmaya yardımcı olur; daha sonra BitTorrent teknolojisine benzer bir eşler arası bağlantı aracılığıyla kullanıcıya sunulur.

IPFS, blok zincirine dayalı değildir, ancak benzer şekilde değişmezdir: içerik değiştirilemez, aksi takdirde hash’in kendisi de değişir. Ancak IPFS, bir dosyanın yeni bir sürümünü eklemenize ve bir öncekine bağlamanıza izin veren ve tüm geçmişin korunmasını sağlayan bir sürüm oluşturma sistemine sahiptir.

IPFS’yi kimler kullanıyor?

Çok çeşitli farklı uygulamalarda halihazırda IPFS’yi kullanan çeşitli Web3 hizmetleri bulunmaktadır. İşte ana hizmetlerden birkaçı:

  • 📁 Protokol Laboratuvarlarının kendi dağıtılmış depolama ağı olan Filecoin , IPFS’ye dayanmaktadır. Düğüm operatörlerini, kripto para ödülleri aracılığıyla dosyaları barındırmaya teşvik eder.
  • 🎧 Merkezi olmayan bir müzik hizmeti olan Audius , ses dosyalarını barındırmak için IPFS kullanır.
  • 🃏  Pinata , Rarible ve Sorare gibi ortaklar için kripto koleksiyonlarını yedeklemek için IPFS kullanan bir NFT barındırma hizmetidir .
  • 🛍️ OpenBazaar , IPFS tarafından yönetilen eşler arası bir e-ticaret platformudur.
  • 🚛 Morpheus.Network , IPFS’yi de kullanan bir tedarik zinciri ağ hizmetidir.

IPFS nasıl kullanılır

Bazı tarayıcılar yerel olarak IPFS taramasını desteklerken, diğerleri bir eklenti gerektirir. Brave ve Opera , IPFS bağlantılarını doğrudan destekler: bağlantıyı tarayıcınıza yapıştırabilir ve siteye veya dosyaya gidebilirsiniz. Brave, IPFS içeriğine genel bir ağ geçidi veya kendi yerel düğümünüz aracılığıyla erişme seçeneği sunar; ikinci seçenek, içeriği yerel olarak doğrulamak isteyenler içindir.

Alternatif olarak, IPFS içeriğine herhangi bir tarayıcıdan aşağıdaki gibi bir genel ağ geçidi kullanarak erişebilirsiniz.https://ipfs.io veyahttps://cloudflare-ipfs.com . Bir ağ geçidi, bağlantıyı kullanarak sizi otomatik olarak IPFS içeriğine yönlendirir ve uzun bir alternatif ağ geçidi listesi mevcuttur.

IPFS düğümü çalıştırma

Kendi IPFS düğümünüzü çalıştırmak ve ağa içerik eklemek ister misiniz? Başlamanın en kolay yolu , Protocol Labs’ın resmi yazılım paketi olan IPFS Desktop’tır . Windows, Mac ve Ubuntu için mevcuttur ve kendi düğümünüzü kurmanıza ve çalıştırmanıza izin verir, böylece ağa kendi dosyalarınızı ekleyebilirsiniz. Kedilerinizin bir fotoğrafını yüklemek ister misiniz? Pasta kadar kolay.

Bu arada, IPFS Companion , Chrome, Edge, Brave, Firefox ve Opera için kullanılabilen bir web tarayıcı eklentisidir. IPFS Masaüstü ve kurulu IPFS düğümünüz ile doğrudan tarayıcınızdan etkileşime geçmenizi sağlar. Ayrıca, yerel olarak onları desteklemeyen tarayıcılara ipfs:// adresleri için destek ekler.

Biliyor musun?

2017 yılında Türk hükümeti Wikipedia’ya erişimi engelledi. IPFS ekibi , web sitesinin Türkçe versiyonunu merkezi olmayan ağında yansıtarak yanıt verdi.

Gelecek

IPFS, bu yazı itibariyle 2020’nin başlarından bu yana resmi yol haritasını güncellemedi, ancak IPFS Proje Lideri Molly Mackinlay , GitHub’da ekibinin bir dizi teknik iyileştirmeye ve daha fazla tarayıcı entegrasyonlarına odaklandığını yazdı. Belki de en ilginç olanı, ekibinin IPFS’yi neden kullanmanın hikayesini daha iyi anlatmak için çalışıyor olmasıdır.

Esasen saha bu. IPFS, web konusunda bilgili herhangi bir kullanıcı için çok temel düzeyde mantıklı olsa da, bu kullanıcıların kaçı bir düğümü indirip çalıştırmak ve standart, tanıdık web URL’leri yerine hantal içerik tanımlayıcı (CID) bağlantıları kullanmak ister?

IPFS, standart web siteleri kadar sorunsuz ve kullanımı kolay değildir, ancak şu anda birçok Web3 platformu gibi, zamanla gelişmesi gerekir – özellikle yerel bağlantı desteği daha fazla web tarayıcısına geldiğinden. Ayrıca, IPFS içeriğine işaret etmek için hatırlanması daha kolay URL’ler sağlayan Durdurulamaz Etki Alanları adlı bir hizmet var ve daha fazla tarayıcı bunları da desteklemeye başlıyor .

IPFS, adım atmasına yardımcı olmanın bir yolu olarak gelişen NFT pazarına akıllıca kilitlendi. NFT koleksiyon ürünleri 2021’in başlarında patladığında, birdenbire insanların pahalı yeni satın alımlarının , platformun veya sunucunun barındırıldığı sunucunun çökmesi nedeniyle kaybolduğuna dair hikayeler ortaya çıktı. IPFS, NFT’leri dağıtılmış ağa etkili bir şekilde yedeklemenin bir yolunu sunar: Bunu yapmak için özel bir web sitesi vardır ve ayrıca OpenSea gibi NFT pazar yerleri de bu işlevi uygulamıştır .

Aksi takdirde, Protocol Labs, IPFS’nin temel önermesini yeni ürünlere ve kullanım durumlarına genişletmeye odaklanmış görünüyor. IPFS , düğüm operatörlerine yedek depolama alanları ve bant genişliği için kripto para biriminde ödeme yapan dağıtılmış bir web depolama platformu olan Filecoin’e yol açtı . Ağustos 2021’de firma , Web3 uygulamalarının oluşturulmasını kolaylaştırmak için hem IPFS hem de Filecoin’e bağlanan bir hizmet olan Web3.storage’ı ekledi .

IPFS, Web3 geliştirmenin geleceğini beslemek için çeşitli başka ilginç şekillerde kullanılmaktadır. Örneğin, Snapshot adlı bir yönetişim oylama sistemi, token sahiplerinin, merkezi olmayan finans ( DeFi ) projelerinin giderek yaygınlaşan bir bileşeni olan, merkezi olmayan özerk kuruluşlardaki ( DAO’lar ) tekliflere oy vermelerine olanak tanır.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article
Blockchain Journalism

Blokzinciri, gazeteciliği girdiği çıkmazdan kurtarabilir mi?

Next Article

Gazetecilikte Geleceğin Anahtarı: Blockchain Teknolojisi

Related Posts
Total
0
Share