Son yıllarda, blockchain teknolojisinin medya endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline artan bir ilgi var. Özellikle dikkat çeken bir alan, blockchain gazeteciliğidir. Blockchain gazeteciliği, merkeziyetsiz ve kurcalamaya karşı korumalı bir gazetecilik içeriği kaydı oluşturmak için blockchain teknolojisinin kullanılmasıdır. Bu, geleneksel medya kuruluşlarına duyulan güvenin azalması ve endüstride gücün merkezileşmesi gibi bugün medya endüstrisinin karşı karşıya olduğu bazı önemli sorunları potansiyel olarak çözebilir. Blockchain gazeteciliği üzerine çalışan çok sayıda girişim ve proje var ve bu henüz başlangıç aşamasında. Ancak başarılı olursa, gazeteciliğin geleceği üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
Blockchain Gazeteciliği Nedir?
“Medyada blockchain” terimi, medya endüstrisinde blockchain teknolojisinin kullanımını ifade eder. Blockchain, güvenli, şeffaf ve kurcalamaya karşı korumalı kayıt tutmaya izin veren dağıtılmış bir veritabanıdır. Bu, onu videolar, resimler ve makaleler gibi medya içeriğini depolamak için çok uygun hale getirir. Medya şirketleri blok zinciri kullanarak içeriklerinin kaynağını takip edebilir, kurcalanmadığından emin olabilir ve şeffaf ve güvenli bir şekilde kullanıcılara sunabilir. Bu, korsanlık ve dolandırıcılık faaliyetleriyle mücadeleye yardımcı olabilir ve kullanıcıların içeriğe erişmesini ve içerik paylaşmasını kolaylaştırabilir.
Eski sistemler, müzik sektörü için birincil işletim sistemi olmaya devam ediyor. Film ve Televizyon Endüstrisine göre, dijital korsanlık, sahte kopyalar, stüdyo fikri mülkiyetinin (IP) ihlali ve dijital öğelerin çoğaltılması sektöre her yıl 71 milyar dolarlık gelire mal oluyor. Eğlence endüstrisinde, halka açık Ethereum platformunun açık ve merkeziyetsiz yapısı, aktörlerin faydalarından faydalanmasına izin verecektir. ConsenSys’e göre, blockchain için en ilginç kullanım örneklerinden bazıları reklam ve medya endüstrilerinde.
Blockchain Tabanlı Sosyal Medya Platformları Nelerdir?
Blockchain Sosyal Medya, akıllı sözleşmelerin ve uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştıran bir blockchain protokolü/platformu üzerine kurulmuş merkeziyertsiz bir ağ platformudur. Sosyal medya uygulamaları oluşturmak için kullanılabilecek blockchain protokollerinden bazıları Ethereum, Steem ve Stellar’dır.
Facebook Blockchain Üzerinde Sosyal Medya Oluşturabilir mi?
Facebook, yeni teknolojileri deneme konusunda bir geçmişe sahiptir. Bu ayın başlarında şirket, blok zinciri teknolojisinin yeni ürünlerin geliştirilmesinde nasıl kullanılabileceğini incelemek için bir ekip oluşturacağını duyurdu.
Blockchain Gazeteciliği Kurtarabilir mi?
Blockchain’in gazeteciliği kurtarmada oynayabileceği rol, her bir haber kuruluşunun özel koşullarına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak değişeceğinden, bu sorunun tek bir cevabı yoktur. Bununla birlikte, abonelikleri ve bağışları yönetmek için daha güvenli ve şeffaf bir yol sağlamak veya haber hikayelerinin doğruluğunu ve bütünlüğünü sağlamaya yardımcı olmak gibi, blockchain’in gazeteciliği kurtarmaya potansiyel olarak yardımcı olabileceği birkaç yol vardır.
Dünya çapında milyonlarca bilgisayar, dijital olay kayıtları oluşturmak için blok zinciri kullanıyor. Gizli bilgilerin aracılar kullanılmadan anonim bir şekilde aktarılması ve saklanması için güvenli ve kalıcı bir konum sağlar. Gazeteciler, içeriklerinin kaynağını izlemek için blok zinciri kullanabilir. Ayrıca, hızlı, basit ve aracısız ödeme yapmayı kolaylaştırır. Hem BBVA Yeni Dijital İşletme CTO’su Carlos Kuchkovsky hem de Yatırım Bankacılığında Dijital Dönüşüm Başkanı Alicia Pertusa, BBVA’nın ilerlemesi için aşılması gereken avantajları ve engelleri tartışıyor. Gazeteci rsula O’Kuinghttons’a göre, blockchain gazetecilik amaçları için özellikle ilginç çünkü hiçbir hükümet veya kurum üzerinde kontrol sahibi değil.
Blockchain Ne Yapar?
Bir blok zinciri, tüm kripto para birimi işlemlerinin dijital bir defteridir. Yeni bir kayıt seti ile “tamamlanmış” bloklar eklendikçe sürekli büyüyor. Her blok, önceki bloğun kriptografik karmasını, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir. Bitcoin düğümleri, meşru Bitcoin işlemlerini, halihazırda başka bir yerde harcanmış olan paraları yeniden harcama girişimlerinden ayırmak için blok zincirini kullanır.
Blok zincirler, sürekli artan sayıda düzenli kayıt içeren dağıtılmış bir veri tabanıdır. Her blok, önceki bloğun kriptografik karmasını, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir. Bir blok zinciri öncelikle işlemleri kaydetmek için kullanılır, ancak bunun ötesinde geniş kapsamlı uygulamalara sahiptir. Açık kaynaklı araçlar ve blok zincirlerinin bir koleksiyonu olan Hyperledger, açık kaynaklı blok zincirlerinin bir koleksiyonudur. IBM, Intel ve SAP gibi sektör liderleri, gelişimine katkıda bulunan birçok destekçi arasındadır. Tehdit aktörlerinin bir blok zincirin hesaplama gücü üzerinde tam kontrol elde ettiği %51 saldırısı, saldırganlar için en etkili yöntemlerden biridir. En yaygın iki blok zinciri türü, her biri farklı bir güvenlik düzeyi sunan genel ve özeldir.
Genel blok zinciri, genel internete bağlı, veri doğrulama sistemi ve işlemler için depolama işlevi gören bir bilgisayar ağıdır. Özel bir blok zincirine katılmak için genellikle bir üyenin bilinen bir kuruluş olması gerekir. Başarılı ve güvenli bir blok zinciri uygulamasının başlatılmasını sağlamak için, başlangıçtan itibaren yeterli güvenliğin sağlanması kritik önem taşır.
Blok zinciri, bir iş ağında işlemlerin kaydedilmesini ve varlık takibini kolaylaştırmak için kullanılan paylaşılan, değişmez bir defterdir. Bir varlık, bir maddi mülkiyet parçasıdır (bir ev, araba, nakit veya arazi), oysa maddi olmayan bir varlık bir parça fikri mülkiyet, patent, telif hakkı veya markadır.
Bilgisayarlar genel olarak verileri okur ve işler. Bir bilgisayar, çeşitli konfigürasyonlarda masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet, oyun konsolu veya cep telefonu olabilir. Sunucu, web sitelerini, veritabanlarını ve diğer hizmetleri barındıran bir bilgisayardır. Bu sadece siteyi barındıran ve IP adresinde bulunan sunucuyu tanımlayan bir koddur. Veritabanı sunucuları, birkaç dakika içinde erişilebilen, yönetilebilen ve güncellenebilen devasa bilgi koleksiyonlarını depolar. Dağıtılmış veritabanlarını tek bir merkezi konumda depolamak yerine, sunucular konuma göre ayrılır. Bitcoin’in blok zinciri, Bitcoin işlemlerini depolayan dağıtılmış bir veritabanıdır.
Yeni işlemler girildiğinde bu bloklara sınıflandırılır. Bloklar birbiri üzerine zincirlenerek doldurulduktan sonra zincire eklenir (bundan dolayı blok zinciri adı verilir). Bitcoin’in blok zinciri, bir veritabanı gibi, çok sayıda bilgisayarın kullanılmasını gerektirir. Bizans Generalleri, gerekli tüm verilere aynı anda aynı sayfada sahip olduklarından nasıl emin oluyor? Satoshi Nakamoto, Proof-of-Work (PoW) konsensüs mekanizması aracılığıyla sorunu çözmeyi başardı. Bitcoin buzzword madenciliğini kullanarak karmaşık bulmacaları çözmek için PoW, Bitcoin kullanımını gerektirir. Bir düğüm, iki ile çarpılan iki sayının ne anlama geldiğine karar verir ve rastgele sayı kombinasyonlarını tahmin ederek 10.366,613 sayı çifti üretilir.
Düğüm bir yanıt (veya kanıt) sağlar sağlamaz, bunu diğer düğümlere gönderecek ve bu düğümler daha sonra sayıları kolayca doğrulayabilecektir. Bulmacanın galibi, oyunun başında diğer düğümlerin alacağı işlem bloğunu alacak. Proof-of-work ile zincire yeni bir Bitcoin işleminin eklendiği süreçtir. Bu protokolün uygulanması, düğümlerin birbirlerinin işlemlerini nasıl doğruladığına dair Bizans’a özgü bir sorunu çözer. Bitcoin ödüllerine katılanlar, ona saldırmak yerine katılmaya teşvik edecekler. Sonuç olarak, Bitcoin’in blok zinciri, insanlar değerine inandığı sürece Bizans hatasına dayanıklı kalacaktır.
Farklı Blockchain Türleri
İlk yaratılan Bitcoin, en yaygın kullanılan blok zinciridir. Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin, blok zinciri örnekleridir.
Haber Medyasında Blockchain
Son yıllarda, “blockchain” terimi haber medyasında giderek daha popüler hale geldi. Bir blok zinciri, tüm kripto para birimi işlemlerinin dijital bir defteridir. Yeni bir kayıt seti ile “tamamlanmış” bloklar eklendikçe sürekli büyüyor. Her blok, önceki bloğun kriptografik karmasını, zaman damgasını ve işlem verilerini içerir. Bitcoin düğümleri, meşru Bitcoin işlemlerini, halihazırda başka bir yerde harcanmış olan paraları yeniden harcama girişimlerinden ayırmak için blok zincirini kullanır.
Blockchain Tabanlı Sosyal Medya Platformları Gelecektir
Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformları, yanlış bilgilerin geniş çapta yayılmasındaki rolleri nedeniyle eleştirildi. Blockchain tabanlı sosyal medya platformları, içerik için güvenilir bir kaynak sağlayarak sahte haberlerin yayılmasını ortadan kaldırabilir. Sapien, bir blockchain sosyal medya platformuna, bir örnektir. Sapien kullanıcıları, platformu kullanarak kendi sosyal haber platformlarını oluşturabilirler. Sapien, Quora gibi, kullanıcıların görmek istedikleri içeriğe oy vermelerine olanak tanıyan bir sosyal ağ sitesidir. Sonuç olarak Sapien’deki içerikler hem güvenilir hem de güncel. Blok zincirlere dayalı diğer sosyal medya platformları arasında Steemit ve Sapien Network bulunur. Blockchain tabanlı sosyal medya platformu Steemit’in kullanıcıları, içeriği başkalarıyla paylaştığı için ödüllendirilir. Kullanıcılar, blok zinciri tabanlı Sapien Ağı’ndaki içerik için ödeme yapabilir. Bunlar, sosyal medyayı geliştirmek için blockchain’in nasıl kullanılabileceğinin en pratik örneklerinden bazıları.
Medyada Blockchain
Dünya giderek daha fazla dijitalleştikçe, güvenli ve verimli veri yönetim sistemlerine duyulan ihtiyaç giderek daha belirgin hale geliyor. Blockchain, geleneksel veri yönetim sistemlerini rahatsız eden birçok soruna benzersiz bir çözüm sunar. Merkezi olmayan bir sistem olduğu için, bilgisayar korsanlığı ve veri bozulmasına karşı çok daha dayanıklıdır. Ayrıca, her işlem bir bilgisayar ağı tarafından doğrulanıp kaydedildiğinden, verilerle oynanması neredeyse imkansızdır. Bu, blockchain’i medya verilerini yönetmek için ideal bir çözüm haline getirir. Blockchain, medya endüstrisinde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Örneğin, sansür ve veri manipülasyonuna dirençli, merkezi olmayan bir sosyal medya platformu oluşturmak için kullanılabilir. Ek olarak, blok zinciri, dijital hakları ve telif ücretlerini yönetmek için güvenli ve verimli bir sistem oluşturmak için kullanılabilir. Bu, sanatçıların ve içerik oluşturucuların çalışmaları için adil bir şekilde tazmin edilmesini sağlayacaktır. Medya endüstrisinde blockchain’in nasıl kullanılabileceği konusunda sonsuz olasılıklar var.