Blockchain Dezenformasyon İle Mücadele Edebilir Mi?

Yanlış bilgi ve dezenformasyon çevrimiçi ortamda orman yangını gibi yayılarak gerçek dünyada büyük etkilere neden oluyor. Şimdi medya ve start-up’lar bir cevap için blockchaine yöneliyor.
Dezenformasyon

Dezenformasyon oluşturmanın ve yaymanın yolları daha sofistike ve yaygınlaştıkça, gerçeği ve kurguyu ayırt etmek zorlaşıyor. Ancak internetin bir sonraki versiyonu olan Web3, vatandaşları bu rahatsız edici fenomenden koruyabilecek bir ‘güç alanı’ sunabilir.

Start-up’lar ve yerleşik medya şirketleri, bilgileri doğrulamayı ve yanlış haberleri filtrelemeyi amaçlayan çözümlerin bir parçası olarak blockchain kullanıyor. 

Gerçeklerden ayırt etmek daha zor

Blockchain geliştiricisi Acoer’in CEO’su Jim Nasr, “Sahte haberlerde çok büyük para ve büyük güç var. Bunu burada ve dünyanın her yerinde gördük” diyor. 

Haberleri manipüle etmek inanılmaz derecede kolay ve birçok insan için gerçek haberleri uydurma veya propagandadan ayırmak zor.

Jim Nasr, CEO, Acoer

Dezenformasyonun geniş kapsamlı ve bazen tehlikeli etkileri olabilir. Bunu özellikle pandemi yıllarında, covid ile ilgili tıbbi dezenformasyonun yaygınlaşmasıyla birlikte gördü.

2020 Reuters raporu, internet kullanıcılarının yüzde 56’sından fazlasının çevrimiçi ortamda sahteyi gerçekten ayırt edip edemeyeceklerinden endişe duyduğunu ortaya çıkardı. Ve ‘deepfake’ (yapay zeka kullanılarak oluşturulan son derece gerçekçi görünen ses, video ve fotoğraflar) suları daha da bulandırıyor.

Sahteleri filtrelemek için teknolojik bir çözüm mü?

Blockchain, internet için ‘yerleşik bir doğruluk dizini’ oluşturabilir, her bilgi parçasını etkili bir şekilde etiketleyebilir ve doğrulayabilir, özgünlük için bir tür filigran oluşturabilir. Doğru şekilde kullanıldığında bu, insanların aldıkları haberlerin ve medyanın gerçek olduğundan emin olmalarına yardımcı olabilir.

Gazetecilikte blockchain kullanmak bazı sorunları çözebilir, ancak başkalarını da yaratabilir. Örneğin, daha karmaşık dezenformasyonu, zayıf şeffaflığı veya sektöre hakim olan Meta (eski adıyla Facebook) gibi tek bir şirketi tetikleyebilir.

Blockchain nedir?

Blockchain, bilgileri güvenli ve kalıcı bir şekilde saklanan sanal bir “zincire” kronolojik sırayla eklenen bloklar olarak depolar. Zincire bir kez eklendiğinde, blokları değiştirmek zordur.

Bitcoin ve Ethereum gibi iyi bilinen blockchain platformları bunu finansal işlem bilgilerini depolamak için kullanır, ancak teknoloji aynı zamanda haberleri depolayabilir ve dağıtabilir.

Blockchain tabanlı haber platformları, doğrulanmış haberlere dijital bir filigran koymak gibi değiştirilemeyen doğrulanmış bilgileri depolamak için güvenli ve merkeziyetsiz bir yol sağlar. Gazetecilik için artık feshedilmiş olan Civil, sosyal medya için Steemit ve fotoğraf ve video için Truepic gibi girişimler, yayıncıların doğrulanmış bilgileri bir blok zincirindeki içeriğe kalıcı olarak bağlamasına olanak tanır.

New York Times ayrıca bir blockchain haber platformu olan News Provenance Project’i geliştiriyor. Güçlü bir dezenformasyon, yanlış altyazı (yanıltıcı şekillerde açıklanan gerçek fotoğraflar veya videolar) ile mücadele eden proje, bağlamı (filmi veya görüntüyü kimin, ne zaman ve nerede çektiği gibi) kalıcı olarak medyaya eklemek için blockchain kullanıyor.

Acoer’s NewsHash, bir makaleye yazarın adı ve yayın kimlik numarası gibi yayıncı tarafından eklenen meta verileri içeren şifreli bir hash (benzersiz bir karakter dizisi) vererek çalışır. CEO Nasr, “Makale herhangi bir şekilde değişirse anlayabiliriz” diyor. 

Okuyucular, bir makalenin veya videonun gerçek olup olmadığını kontrol etmek için blok zincirine başvuran bir QR kodunu tarayabilir. 

Ancak blok zinciri tabanlı platformlar, üzerinde oynanmış görüntülere veya tanınmış bir kaynaktan geliyormuş gibi görünen yanlış haberlere karşı korunmaya yardımcı olsa da, yeni sorunlar da yaratabilir.

Ama zincirin daha yukarısında ne var?

Dezenformasyondan arınmış bir interneti kovalayan teknolojiler, daha karmaşık dezenformasyonu teşvik ederek veya “gerçeğin” farklı versiyonlarını sunarak geri tepebilir.

Blockchain, bilgileri tüm katılımcı üyelerin veya ‘düğümlerin’ onayı olmadan kurcalanması zor bir şekilde saklar. Ancak blok zincirine bilgi girmek için kime güveneceğiz?

Nasr, blok zincirinde tamamlanmış bir haber makalesi yayınlarken kör noktalar olduğunu çünkü verilerin gelebileceği birçok yer olduğunu söylüyor. Blockchain’in değişmez doğası, yayınlanan materyallerdeki yanlışlıkla yapılan hataları düzeltmenin zorlaşabileceği anlamına gelir ve gazeteciliği bir bütün olarak daha az güvenilir bir kaynak gibi gösterir.

Diğer bir konu da merkezileştirme potansiyelidir. Bir AI algoritması veya şirketi için her şey için merkezi bir konum haline gelmek kolaydır. Bu nedenle, [okuyucuların] oraya nasıl gittiğimizi sorgulamasına izin vermek için belirli araçlar veya tescilli algoritmalar yerine bir genel defter kullanılıyor.

Birinci ve ikinci savunma hatları teknoloji değildir

AI, video ve resim düzenleme yazılımlarındaki gelişmelerle birlikte, dezenformasyon yayma araçları gelişecektir. Deepfake videoları daha şimdiden internet kullanıcılarını defalarca kandırdı.

Canetta, “Dezenformasyonla mücadele için bilgi doğrulama ve teknolojik araçlardaki ilerlemeyle, daha karmaşık dezenformasyon da göreceğiz” diyor.

Gazetecilikte güven gerektiren bir paradoks varken, blockchain güven ihtiyacını ortadan kaldırmaya çalışıyor. “Gazetecilik bekçilik etrafında inşa edilmiştir. Eski gazeteci ve İsveç’teki Södertörn Üniversitesi’nde medya teknolojisi ve gazetecilik alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Walid Al-Saqaf, “Bir hikayeyi çevrimiçi hale gelmeden önce onaylayacak birine ihtiyacınız var.” diyor. 

Canetta, farkındalık ve medya okuryazarlığının dezenformasyonla mücadelede birinci ve ikinci savunma hattı olduğuna inanıyor. Blockchain gazeteciliğinin sihirli değnek olmadığını düşünüyor çünkü “yanlış bilgi sadece çevrimiçi bir fenomen değil. Okul çocuklarına, sınırsız bilgiye erişimleri olsa da hepsinin doğru ya da doğru olmadığını öğretmeliyiz.”

Diğer bilgileri güvence altına almak için blockchain kullanma

Blok zinciri gibi merkeziyetsiz platformlar, kuruluşlar arasında daha güvenli iletişim, maaş bordrosunu kolaylaştırma ve denetimi kolaylaştırma gibi birçok uygulamaya sahiptir.

Start-up’lar, tedarik zincirlerini doğrulayan, dijital oylamayı etkinleştiren, akıllı sözleşmeler oluşturup uygulayan ve daha fazlasını sağlayan blockchain sistemleri üzerinde çalışıyor. Şirketler içinde blockchain, verilerin güvenliğini sağlamaya ve dijital iletişimin değiştirilmediğinden emin olmaya yardımcı olabilir.

Örneğin, yetkisiz bir kullanıcı, çalınan bir parola ile bir blok zincirine erişebilir. Ve önemli miktarda kaynak gerektirmesine rağmen, tüm blok zincirini devralmak ve bir değişikliği zorlamak mümkündür.

Blockchain geliştikçe, onu hacklemenin yolları da gelişecektir. Sistemleri güncel ve güvenli tutmak ve en iyi güvenlik uygulamalarını takip etmek, daha güvenli iş için çok önemli olmaya devam edecektir.

Total
0
Shares
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous Article

Deepfake Videolarıyla Mücadele Etmek İçin Blockchain Nasıl Kullanılır?

Next Article
Blockchain Journalism

Blokzinciri, gazeteciliği girdiği çıkmazdan kurtarabilir mi?

Related Posts
Total
0
Share